вестник за гравитацията

дискусионен клуб "На тясно"
всеки четвъртък от 18.30 в "Хамбара"


идея и координация:
венцислав занков
vzankov@nbu.bg
Ивана Мурджева de_bella@yahoo.com

2004-2005
[относно] [програмата] [english]
[връзки] [медии] [elektrik_bg]

[архив>> 22.01-22.07.2004 >> 25.11.2004- 30.06.2005]

>>2006 ..enter..>>24.02.2005

Меарт /олег мавромати, боряна росса/

www.roboriada.org/ultrafuturo

Боряна Росса и Олег Мавроматти ще представят последния си проект "МЕАРТ полу-живият художник и Черния Квадрат", който е осъществен в сътрудничество със SymbioticA Research Group (SARG), Пърт, Австралия и The Potter Group, от лаборторията по невро-биология на д-р Стийв Поттер, Атланта, Джорджия.

Проектът е специално разработен за Москва и представен в контекста на международния фестивал за дигитални изкуства Art Digital 2005, паралелен проект на Първото Московско Биенале.

"МЕАРТ полу-живият художник" представлява симбиоза от изкуство и наука. МЕАРТ, както и изобщо дейността на SymbioticA са свързани с артистичното изследване и репрезентиране на научните знания, и по-специално био-технологиите. SymbioticA дискутира етико-социалните аспекти на влиянието на био-технологите върху нашето общество.

МЕАРТ започва развитието си преди пет години. В проекта са използвани авангардни технологии в невробиологията, лежащи в основата на развитието на изследванията на мозъка. МЕАРТ е полу-живо същество-киборг, чиито части са разположени в различни места на света. Неговият мозък (wetwear) се състои от невронна култура от клетки на мишка, развита върху мулти-електродна подложка (намира се в лабораторията на Стийв Поттер) , тяло (hardware) механична рисуваща ръка, управлявана чрез пневматика (намира се в галерийното пространство) и "нервна система" (software) програмно обезпечение, служещо за връзка между отделните части.

До сега МЕАРТ рисува портрети на посетителите на изложбеното пространство в което се намира ръката. Те се явяват "стимул" за мозъка на робота, който изобразава това което "вижда " на лист хартия. В Москва се осъществи третият етап от развитието на проекта, за който ние предложихме да бъде използван като стимул "Черният Квадрат" на Казимир Малевич. Доколкото МЕАРТ като технология стои в основата на изследването на мозъка и неговото "творческо" поведение, а теориятa на Супрематизма е основна за методологията на създаване на изображнието, както и за изследване на причините за съществуване на изкуството въобще, ние решихме да ги съберем в едно и по такъв начин да подкрепим нашите собствени идеи за общество базирано на симбиотичното отношение човек/машина/технология.

Повече за етичните и технологични аспекти на тази симбиоза можете да чуете и видите в дискусионен клуб "На тясно", клуб Хамбара, 24. февруари, 2005.

Освен филм-документация на "МЕАРТ полу-живият художник и Черния Квадрат", ще имате възможност да видите последните пърформанси и филми на група Ултрафутуро, създадени по време на резидентната програма в Art-today Lab, Пловдив, 2004, както и други, случили се в София.

Чрез всички свои произведения, групата проповядва радикален трансхуманизъм и дискутира взаимоотношението на човека с новите технологии в съвременния свят.
Време и място на провеждане на дискусиите: "Хамбара", всеки четвъртък от 18.30 часа
За контакти и предложения:
vzankov@yahoo.com
de_bella@yahoo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[архив]

 

powered by [E80] association


idea and coordination
ventsislav zankov
ivana murdjeva
contact: +359 (0)887 51 97 94
e-mail vzankov@nbu.bg
forum: http://zetmag.org/forum

[Zet_maG]