[archive] go to >>program 2004-2005
дискусионен клуб "На тясно"
идея и координация венцислав занков vzankov@nbu.bg

[относно] [програмата] [english] [next..2005]

ПРОГРАМАТА

Програма
 22.01 – 19.02.2004

 

22.01.04 “Where is the Kunst?’ ? Б. Мисирков, Г. Богданов

29.01.04 – “Малко пари – много идеи ? Какво е идеалният рекламен клип?” Милен Марчев

05.02.04 – “Денят на Робота” Боряна Драгоева&Олег Мавроматти

12.02.04 – “Постживописното – между хипертекст и интермедия” Петер Цанев

19.02.04 – “Какво стана с Българския Видеоарт” Б. Костадинов

 

Програма

26.02.04 – 25.03.04

 

26.02.04 - "Реалност и илюзии - поглед към действителността, отново" - прожекция на късометражни документални филми на Светослав Драганов

04.03.04 - "Акции и пърформанси в трудни времена" представяне на Борис и Габриела Сергинови

11.03.04 - "Форми на игралното кино - възможности и свръх-възможности на късометражния филм. Два случая." представяне на Давид Д. Иерохам

18.03.04 - "Представи си че си българин" представяне на Диана Иванова

25.03.04 - "Нелегално - Екстремно" физически театър - представяне на Иво Димчев

Програма
01.04.2004 - 29.04.2004

01.04.2004 - "Агресия, авто-агресия, нещастен случай" /проект/ представяне на Венцислав Занков

08.04.2004 - "Възможни интерпретации на съвременността" представяне на доц. Свилен Стефанов

15.04.2004 - " Съвременно българско анимационно кино" селекция на Борис Десподов

22.04.2004 - "Извинете, кой е този град?" мултимедиен проект - представяне на Красимир Терзиев
"Извинете, кой е този град" на Красимир Терзиев е визуално изследване на света на ежедневието на град в криза (София, България).
Като част от проекта, в рамките на дискусионен клуб "На тясно" ще бъде показан "Един филм" - инсценировка на филмова продукция 200329.04.2004 -
На 29 .04. 2004 екипът на проект "На живо" ще представи "Детска Телевизия"- едночасова шоу програма, осъществена октомври, 2003. Основата на предаването е използването и представянето на средата, в която живеят и растат децата от дома за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи "Люба Тенева", община "Берковица" и помощно училище "Христо Ботев"(общо 110 деца и младежи на възраст от 6 до 20 години).
Проект "На Живо" е част от "Изкуство за социална промяна", съвместна програма на Европейска културна фондация, Център за култура и дебат "Червената къща" и Център за изкуства "Сорос" - София и ФАР

06.05.2004 гергьов ден /почивкка/

13.05.2004(четвъртък)., 18.30 ч.
”Хамбара”
"Дух и материя – изкуството на Андрей Николов"
Лекция на д-р Николай Бошев по повод 126 години от рождението на склуптора Андрей Николов.

20.05.2004
Медийният образ на българския художник
Представяне на Ивана Мурджева

Презентацията има за цел, посредством съществуващи в неспециализираната преса материали, да илюстрира образа, с който художника битува в колективното (общественото) съзнание както и да посочи социално допустимия образ на художника т.е. образа, чрез който художника е социално приемлив и разчитаем от останалите социални субекти. Вниманието на презентацията е насочено основно към масовите медии, доколкото те биха могли да бъдат определени като формиращи и адекватно отразяващи вече формирани социални нагласи. Идентифицирането и изследването на социалните представи и нагласи по отношение на художника (чрез проследяване на медийния му образ) е основополагащ фактор при определянето на основните елементи на културната среда.
--------------------------------------------------------------------------
Ивана Мурджева е завършила. Софийски университет - Право и Национална художествена академия - Изкуствознание. Специализирани интереси в областта на социология на изкуството.

27.05.2004
Hiddenspirits.net
представяне на Диана Иванова

Hiddenspirits.net е международно движение, което се роди като идея в главите на неколцина души от различни страни в Западна и Източна Европа и започна началото си от село Горна Бела речка, България.


03.06.2004
"Силата на несъвършенството" 68 минути с 28 къси видеотворби, представени от техния автор Яап де Руиг, Ноландия, повечето от които са излъчвани по сателитния френско-германски канал ARTE
[прочети повече]

10.06.2004
"Видеоти" - ексцентричното кино от средата на 90-те в България"

представяне на филмите "Ако имате проблем" и "Толстолоб"

[прочети повече]

17.06.2004
в дискусионен клуб "На тясно" от 18.30 часа,
компания за визуални изкуства "Т А К А" / Д. Цветкова, Д. Морозова, И. Каракехайова/ ще представи два документационни филма от два свои проекта - "Изложба за мъже" и "Линия №9".
Компания "Т А К А" е създадена през 1999 г. и се занимава с художествени обекти и пространствени инсталации, социално-артистични акции, социално-артистични дългосрочни проекти.
Реализирани проекти: "Японски градини" I - V част, "Вълшебната флейта", "ТАКА 39", "ТАКА 10"

24.06.2004
24.06.2004 в дискусионен клуб "На тясно" Любен Костов представя:
Движещи се дървени машини


- изработени са от дърво. Дървото не е боядисано или обработено по някакъв друг художествен начин
- във всичките има прост, движещ дървен механизъм - зъбчати колела, цевни предавки и лостове
- зрителят може да пипне машината, да я задейства. Тя не е мъртъв художествен обект
- всяка машина засяга някакъв общочовешки проблем
- всички машини са големи
- изработени са в периода 1988-2003

01.07.2004
в дискусионен клуб "На тясно" гостува 'Circulo De Arte de Toledo' "Кръг на изкуствата в Толедо", основан от Фернандо Баредо /Fernando Barredo/. "Кръг на изкуствата в Толедо" обединява хора и дейности, включващи живопис, графика, скулптура, фотография, архитектура, литература, театър, музика, нови медии. Кръгът издава и списание "EnCultura", чийто втори брой ще бъде представен в клуб "На тясно" В него е публикуван съвместния проект на испански и български автори - "Толедо - София. Два града, три култури".
В броя участват Божидар Бончев, Димитър Яранов, Николай Иванов /ОМ/, Венцислав Занков, Евелина Ханджиева, Милена Узунова, Йова Бончева, Греди Асса, Богдан Паташев, Вергиния Захариева, Георги Попов и Боряна Перчинска.

Ще бъде представен и работния международен проект 'Capturing Europe,' който се подготвя за третия му брой . Списанието "EnCultura" се издава с помощта на община Толедо и издателство "Бремен" /Bremen/

08.07.2004 от 18.30. часа
ще бъдат представени скулптура, инсталации и идейни проекти на Георги Донов
Ще бъде показана документация на инсталацята "Почит към Джон Атанасов или 10 компютъра от червена глина" - Рожен 2000, както и акцията "10 мегафона от глина или образът на Демокрацията", реализирана в рамките на проекта "Събития и случки в града" София 2001

Георги Донов е завършил през 1992 Националната художествена академия -специалност "Скулптура"

15.07.2004
СЕВЕРНА КОРЕЯ МЕЖДУ МАРКС И КОНФУЦИЙ
Момчил Методиев, доктор по история

Наричана често последният бастион на комунизма, Северна Корея е известна като затворена и статична страна, с непроницаемо и непредвидимо ръководство, като страната на Ким Ир Сен и неговия син Ким Чен Ир, родината на идеологията "Чучхе" за самостоятелно и изолирано от останалия свят развитие. Въпреки че всички тези представи до голяма степен са верни, те не отчитат местната културна специфика, която придава устойчивост на режима в Пхенян. Тези представи отричат и възможностите за съществуването на вътрешна динамика, която да води до промени в този режим.
Целта на дискусията ще бъде да се потърсят причините за възникването и устойчивостта на "конфуцианския комунизъм" в Северна Корея посредством кратък исторически преглед на развитието на корейската нация през последния век, появата на комунистическа идеология в Корея, утвърждаването на Ким Ир Сен като лидер на Северна Корея и развитието на култа към неговата личност. Ще бъде дискутирана и вътрешната динамика на режима, като бъдат разгледани промените в страната, настъпили след утвърждаването на Ким Чен Ир като държавен ръководител.
По време на дискусията ще бъдат представени и снимки и видеоматериали от посещение в Северна Корея през пролетта на тази година.

22 юли (четвъртък), 2004 г., 18.30 ч.

"Медия–интервенция"
Даниела Костова ще представи компилация от видео произведения на художници от САЩ, работещи в областта на експерименталното документално видео и практикуващи интервенции в публичното пространство. В презентацията са включени работи на американските арт-групи “Institute of Applied Authonomy”, “The yes men”, както и документалното видео “Don't call me crazy at the 4 th of July” на Ричард Пел. [виж повече] 


предстои
· Compiler - DVD magazine for contemporary art
· Театър - виртуалното е реално / виртуални реалности и театър/
· Отношение на музика и визия - Ясен Петров
· Съвременно изкусво - Светлана Куюмджиева
· Euroscreen21 DVD 40 видеа интерпретиращи идеята за "дом; родина"
· Алтернативна телевизия - или телевизията в ръцете на артиста
· Mattew Barney 'Clemaster' interview + video /DivX format/

 

поради специфиската на клуба, програмата може да търпи промени, за което своевременно ще бъдете уведомени


 
идея и координация
венцислав занков
за контакт: +359 (0)887 51 97 94
e-mail vzankov@nbu.bg
forum: http://zetmag.org/forum
[Zet_maG]
powered by
ventsislav zankov