2007-2008

since 22.01.2004

новини календар екип архив медии контакт history партньори още
E 80 association for exit strategies and projects, sofia bulgaria, since 2004art and bulgaria news art in bulgaria
elektrik_bg mailing list for art&culture since 1999
zetmag online
39грама вестник за гравитацията fuck the art system activities?
not to be info


рубрика "аз ли съм или не съм"

 

Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти

25.10.2007 Хамбара от 18.30 часа

 

 

Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти

Боряна Росса и Олег Мавроматти представят пърформанси, направени от тях през 2007, посветени на развенчаването на легенди в света на изкуството и политиката.

Между тях са :

„Кръвно отмъщение 2”, в което Боряна отмъщава на мъжката вездесъщност на несъстоялото се легендарно „самоскопяване” на Рудолф Шварцкоглер (Виенски акционист, 1940-1969, който се самоубил като се хвърлил от прозореца, а не при кръвозагуба след така наречената „кастрация”, както твърди легендата).

„Истинска любов” – пърформанс посветен на героичната про-милитаристка сватба на Рене и Тай Зуегер, състояла се през 2006, след като Тай е обезобразен от бомба в Ирак. Жена му – Рене - го нарича „картофчо” поради това, че Тай вече няма уши, нос и коса. Този пърформанс изгражда паралели с пост-военната живопис на Отто Дикс.

„Свято тяло”, в която се развива идеята за цялостността на живия организъм, с надеждата вторични белези като пол, раса и националност да отстъпят на заден план пред възхищението от живота (може и от смъртта).

„Знак на валст” използва пурата, като предмет-символ, добил разнообразни значения в историята на властта, като атрибут на Че Гевара, Фидел Кастро, Уинстън Чърчил и разбира се Моника Люински.

“Аз така го виждам, ” изразява отношението на художниците към произведението на изкуството и опрделянето на неговата стойност. Това се случва посредством едно неочаквано чувстевно “обиграване” на баналната фраза “така вижда художникът”.

blood1 blood2 holy1
holy2 holy3 pura
ty and rene vizdam  

 

 

copyright

Всички публикации, чийто лиценз не е изрично упоменат, са със запазени права на автора и неразрешеното им копиране, използване и възпроизвеждане е нежелателно. За всякакви въпроси, предложения и коментари, моля свържете се се редактора: e80club[at]gmail[dot]com
 (c)2007 zankov.net