2007-2008

since 22.01.2004

новини календар екип архив медии контакт history партньори още
E 80 association for exit strategies and projects, sofia bulgaria, since 2004art and bulgaria news art in bulgaria
elektrik_bg mailing list for art&culture since 1999
zetmag online
39грама вестник за гравитацията fuck the art system activities?
not to be info


рубрика "РИКОШЕТ"

 

01.11.2007- четвъртък
18.30часа
дискусионен клуб
"на тясно"- Хамбара

България или не -
Елеонор Генова и хора от 1-ва Английска гимназия, София по сучай празника на народните будители - има ли някакви раз/умни причини да не емигрираме

powered by Елеонор Генова

  • audio запис от дискусията "България или не" от 01.11.2007 "денят на народните будители"
    [download 39.1 Mbt]

 

 

България или не

Елеонор Генова

 

Безсмислие на втора ръка коли, задръствания, пушек, мъгла, бездомници , бездомни кучета, бездомни души, пилеещи се по пусто-препълнени улици, забравени порутени сгради и разпадащи се строежи скитащи объркани деца, кофти образование, ниски заплати , низки страсти, отрицателен прираст, пенсионери, мутри, детско порно, чалга, платен живот назаем от девет по 5 и пак ...слепота и игра на стражари и апаши.

Неземно красива природа, история без край, герои - знайни и незнайни борба, победи и робство, личности, дом, майка, начало, Империя ..някога била...

България или не

Кръстопът между нявга и сега ...

На средата между изтока и запада, севера и юга, но не и златната среда.

Какво е това нещо, което някой си възпява , а друг оплюва. Таз.. родина? Тази Майка , от които всички бягат , за да намерят нещо , което никога няма да имат, където всички се раждат равни ,както навсякъде по света, но имат къса памет.

Феноменът е следният -Бедна държава, където имаш два избора уж -да останеш и да изгниеш или да заминеш и да откраднеш парите на тъпите американци понеже те имат много ама не знаят какво да ги правят ...Жалко, но факт. Жените продават телата си, за да хранят семейства, мъжете псуват. Финикийците са си казали думата в цялата работа.

Истината е тежка в последните близо 130 години България не е правила нищо сама за себе си, надеждата на хората умира бавно, но сигурно, вярата в бъдещето изчезва. Чувството за цялост на народа, сплотеността в името на обща цел не е налично. Никой не го е афиширал въпреки , че е обществена тайна. Проблемът е в нихилизма и липсата на народно самосъзнание. Голяма част от хората проклинат родината си. Как да очакваме някакъв прогрес, при положение , че няма отношение към таргет-а . Няма начин. Има някаква шепа глупави хора, които решават да се борят за някаква легенда от миналото, но как срещу целият свят. И да, точно в това се е превърнала нашата родина - минало, спомени, кости, разкопки и т.н. “История”, но нека я оставим на историците.

Мистър “yes” и мисис “yes” градят бъдещето на децата от висините на някоя трибуна, бъдейки подлога на нечий интереси. Нека продадем природата си, нека я застроим, нека продадем децата си, нека продадем спомените си, защото само те са ни останали. Липсата на духовен подем, както и на интелектуален, водят до затъпяване на нацията, до апатия и нихилизъм. Едно взаимно зомбиране в оцеляването ден за ден. Но няма друг изход.

 

Аз съм на 17 години и уча в езикова гимназия. 2/3 от хората, които познавам се борят да заминат да учат извън България, защото образованието “не струва”.Не искам да споменавам обидно малкият процент на хората, които желаят да се върнат след следването си- сами можете да се досетите.

Как очаквате да остане нещо от страна, в която няма млади способни хора? Как очаквате, да имате глас без да се борите за него? Как очаквате нещо да се промени като вие самите нямате желание да го направите ..Глас в пустиня. Кой ще е президент или кой ще е министър на гръмотевиците няма значение. Има значение народа, щом той отсъства - всичко изчезва.

Децата се възпитават от Ивана и Гергана и мечтаят като пораснат да са целите от силикон. Прогресът предполага интелект, а той разнообразие, избор, свобода(не свободия за някой обаче).

Пиша критика. Чувам критика, ирония, сарказъм пародия.. Бай Ганьо..а защо да не си говорим за Алеко, който обикаля света и пише ЗА България. Нарочното насаждане на безверие е целенасочено, за да се намрази и забрави един извор на живот. Умишленото затъпяване е коз в по-лесното манипулиране на хората, лесно управляеми са неуките и обезверените. Те просто нямат цел, насоченост, идея...

Нямаме ясна политика

Нямаме насоченост във външни връзки (общо взето там, където има пари)

Нямаме достойнство

Всичко много хубаво, а какво имаме?

Чух първи отговор -”История”. Браво, имаме я. Градим живота си вече повече от 100 години само на нея и на стари лаври. Друго?”-Природа”-Продаваме я, но ще я спасим , спокойно. Друго “-Топлина в душата и неопетненост от прецивилизоваността на Запада и Дивото на изтока”..Имаме възможности не само като табелка “туризъм и евтини проститутки и почти подарени стоки”. Ние сме на центъра. И не изчезваме, не ставаме все по зле и по-зле , както роптаят всички, защото има още вяра, съответно - и врява. Има протести за природата, има протести за заплати , има протести за уважение , има протести за забелязване. Щом ги има -ще отекнат. Но гневът не помага -той руши Малкото останали млади дерзаят да създават. Всяко същество пада , става и пак тръгва - живот .

Идеята е какво ще кажа аз ”България или не ?”България, защото е родината, която ме е създала , сега аз ще я създам. Сега хората искат да инвестират в бъдещето си, за да могат един ден да кажат на децата си -”Ти си българин и си от горд народ и няма да изчезнеш без слава”...Но като приказка или като истина .Човекът никога няма да е удовлетворен, защото природата му е да иска повече и повече , особено в консуматорското общество, в което живеем. Заплатите винаги ще са ниски , децата винаги ще са невъзпитани и няма да уважават възрастните, младите винаги ще са аморални.. просто защото не само ние , но и светът се променя (перефразирам Кърт Вонегът). Въпросът е дали ще успеем да намерим баланса и да живеем , а не да оцеляваме , ужким сме homo sapien ce . Нека си дадем ясна равносметка – дали повечето ядене отвъд ще ни удовлетвори и какво точно е истинският живот за личността, изборът на душата . Има хора които живеят в 220 лева и те са ни учители .

Всичко , което написах тук е едно тривиално изтъркано клише, но защо е такова и кой го прави такова. Защо истината и фактите са клише и смешни? Защо очите са затворени? Наречете ме мечтателка, но ще има още други като мен, докато не спрете да ползвате “Партията” за извинение и не загубите спомена и не продължите напред и само напред...

 

 

copyright

Всички публикации, чийто лиценз не е изрично упоменат, са със запазени права на автора и неразрешеното им копиране, използване и възпроизвеждане е нежелателно. За всякакви въпроси, предложения и коментари, моля свържете се се редактора: e80club[at]gmail[dot]com
 (c)2007 zankov.net